TedaviN  

Geri git   TedaviN > Sağlık Bilgisi > Çocuk Sağlığı > Bebek Bakımı

Bebek Bakımı Bekeklerin Sağlığı, Bebek Büyütülmesi ve Bebek Hastalıkları Hakkında Bilgiler Bulunmaktadır.

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 07-03-2008, 01:25 AM   #1
TDV
Administrator
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 12.604
Standart Bebek Sarılık

Bebek Sarılık Yenidoğan çocukların ekserisinde (80 c/c) extrauterin hayatın JDİrinci ve ikinci gününde bazan da ilk haftanın ikinci yarısında evvelâ yüzden başlamak üzere sarılık görülür. Bu 2—3 gün içinde şid-detlenir. Ondan sonra vaktinde doğmuş çocuklarda gittikçe azalır. Birinci hafta nihayetinde veya ikinci hafta ortasında tamamen kaybolur. Bazan da ikinci aya kadar sürebilir (icterus neonatorurn prolongatus).
Hafif vak'alarda ilk günlerde derinin physiologique hyperemiesi dolayısiyle bu sarılık pek belli olmaz. Deri en iyisi burun ucu tazyik edilirse o zaman sarılık aşikâr olarak görülür.
Sarılık şiddetli olduğu takdirde bütün deri (en ziyade scapulaîarm arası) mukoza göz ve burun sekresyonları da sarıya boyanır. Yalnız ...dışkı ve idrarda iktere ait bir şey yoktur. Şimik muayenelerle de tamamen normaldir. İcterus gravis şekilleri müstesna olmak üzere idrarda pek nadiren pigman biliyer bulunabilir.
İkteri fazla olan çocuklarda uykuya meyil fazladır. Meme zamanları uyanmaz ve emdiği zaman da iyi emmezler. Uykuda nabız 90—100 ün altındadır. Karaciğer ve dalakta büyüklük yoktur.
Sarılık derecesi ve devamı muhteliftir. .Bir kaç günden bir kaç haftaya (prematürelerde şiddetli ve uzunca olmak üzere) kadar da sürebilir.
Patojenisi hakkında ileri sürülen teorilere göre hepatojen olanlarda karaciğerin fonksiyonel bozuklukları safra yollarının mekanik bir tarzda tıkanması alışılmamış bir hazım faaliyeti dolayısiyle bu yolların nezlevî bir iltihabı veya physiologique desquamation ile safra yollarının daralması safranın koyu ve yapışkan olması barsak enfeksiyonu vs. bahis mevzuudur. Hematojen olan na¬zariyeye göre karaciğerde bir şey olmadan erythrocyte'lerin harabiyeli iie (hemolytique) ikterin husule geldiği söylenir. Bazı müellifler de her ikisinin de ikter teşekkülünde alâkadar olduğunu zikr ederler.
Fötal kanda esasen bilirübin seviyesi yüksektir. İkteri olmıyan yenidoğmuş çocuklarda çorda umbilicalis kanında bu yükselme normal kâhil kıymetlerine nazaran 3 misli ikterli çocuklarda ise 5 - 6 misli fazla bulunur. Doğumdan sonra önemli surette yükselen bilirübin seviyesinin maksimumu iktersiz çocuklarda 2-4 ncü ik-terlilerde ise 4-5 nci günlerdedir. Bunlarda yükselme uzun zaman devam eder.
Netice itibariyle ikter hayatın ilk günlerinde fevkalâde kan harabiyeti ve karaciğerin fonksiyonel olgun olmaması ile herhalde ilgili olsa gerektir. Zamanında doğan normal çocuklarda physiologique sayılan bu ikter prematürelerde (erken başlar şiddetli olur ve uzun sürer) az çok patolojik olarak telâkki edilmelidir.
TDV isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla
Etiketler
YAPIŞKAN SAFRAbebek sarılık oranı"bebek" "sarılık" "burun"burunda sarılık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı
Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
infeksiyöz sarılık TDV Sağlıkça 0 06-15-2008 10:31 AM
B Tipi Sarılık Aşısı TDV Bulaşıcı Hastalıklar 0 02-21-2008 11:13 PM
Kronik Sarılık Tedavi TDV Sindirim Sistemi 0 01-09-2008 12:55 PM
Kronik Sarılık TDV Sindirim Sistemi 0 01-09-2008 12:54 PM
Sarılık Tedavi TDV Sindirim Sistemi 0 01-09-2008 12:54 PM


Bütün Zaman Ayarları WEZ olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:41 AM .
Tedavinde bilgilendirme amaçlı yazılar bulunmaktadır. Sağlıksal bir probleminiz olduğu zaman lütfen doktorunuza danışın.
TEDAVİNDE BULUNAN KONULAR KAYNAK GÖSTERİLMEKSİZİN YAYIMLANAMAZ.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2009, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
[Gizlilik Bildirimi]