TedaviN  

Geri git   TedaviN > Hastalıklar Bölümü > Hastalık Çeşitleri > Cilt Hastalıkları

Cilt Hastalıkları Cilt ve Deride oluşan problemler ve hastalıkların açıklamaları

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03-05-2008, 11:50 PM   #1 (permalink)
TDV
Administrator
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 12.500
Standart Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonlarına cilt üzerinde parazit haline gelen mikroskopik bitkiler neden olur. Vücutta kül gibi mantarlar bulunur Bunların bazıları faydalıdır veya zararsızdır. Diğerleri enfeksiyonlu koloniler halinde çoğalabilirler. "Atlet ayağı" ve saçkıran türü citt hastalıklarına dermatofit denen ipliksi mantarlar yol açar. Bu mantarlar saç tırnak ve derinin ölü dokularında deri dış tabakası yaşar. Buniarın insanda enfeksiyon yapması genel sağlık şartlarının bozuk olması sürekli nemli cilt ve ufak deri veya tırnak yaralanmaları sonucu olur.
Bazı mantar hastalıklarına "Candida" enfeksiyonları denir. Bunlar arasında isilik ve bebeklerde çok görülen ağız enfeksiyonları vardır. Şişman kimselerin ciltlerinin katlı kısımlarında dökülüntü oluşa-bilir. Genital enfeksiyonlar seks yoluyla bulaşabilir.
Candida enfeksiyonuna yatkınlık hamilelik şişmanlık şeker hastalığı gibi hormon bozuklukları lösemi gibi kanserler bağışıklık eksiklikleri (kalıtımsal veya AİDS'le) ve bazı ilaçların kullanımı (antibi-otik veya yüksek dozlarda kortikosteroidler) gibi durumlarda artar.
Tinea versicolor denen diğer tip mantar enfeksiyonu cilt üzerinde doku inceliğinde bir mantar örtüsü olarak belirir. Yegâne belirtiler yavaş yavaş büyüyen rengi atmış cilt bölgeleridir.
Mantar enfeksiyonlarına bağlı cilt değişiklikleri çoğunlukla oldukça spesifiktir. Muayeneyle anlaşılır Bazen laboratuvar tahlili gerekecektir.
MANTAR ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ:
Ayak parmaklan arasında kaşıntılı dökülen çatlayan deri. Topuğun yanlarında kaşıntılı sıvı dolu şişkinlikler. Topuğun yanlarında veya avuç içinde aşırı kuruluk ve küçük beyaz pullar. Kafa derisinde kısmi kellik ve saç kırılmaları ile birlikte kaşıntılı kırmızı veya grimtrak pullu bölgeler. Gövdede yüzde veya kasıkta kaşıntılı kırmızı pullu hafifçe kabarık genişleyen halkalar. Koltuk altlarında göbekte kasık veya kaba etlerin bacakla birleştiği kıvrımda göğüs altlarında veya parmakların arasında kırmızı nemli belirgin bölgelerin kenarlarında kırmızı küçük kabarcıklarla çevrelenmiş olması. Ağzın içinde beyaz lekeleri kızarmış alanlar veya ağız köşesinde çatlaklar. Gövdenin üst kısmında boyunda veya yüzde küçük hafifçe dökülen (pullu) soluk lekeler.
Bunların hayatı tehdit ettiği nadirdir. Hafiften şiddetliye kadar değişir ve sıklıkta inatçıdır veya nükseder. Tedavi genellikle başarılıdır takat ilaca uzun süre devam edilmesi ve koruyucu önlemler gerekebilir.
Candida enfeksiyonu kan yoluyla iç organlara yayılabilir. Bu durum enderdir fakat eğer ateş göz ağrısı veya acıması görme bozukluğu veya menenjit belirtileri varsa derhal tıbbi müdahale gerekebilir Candida enfeksiyonu kronik yorgunluk sendromu dahil birçok rahatsızlık konusunda suçlanmıştır fakat delil yoktur.
TEDAVİ
Atler ayağı saçkıran ve kasık kaşıntısı için mantar kremleri kullanın (miconozale clotrimazole whitfield merhemi castellani boyası). Eğer enfeksiyon kronik veya ağırsa veya kafa derisi saçkıranı için doktorunuz ağrıdan alınacak ilaç verebilir. Bakteri enfeksiyonu gelişirse antibiyotik verilebilir.
Bebeklerdeki isilik ve yetişkinlerdeki intertrigo reçetesiz mantar kremleri ve o bölgeyi temiz ve kuru tutarak ve mantar pudraları kullanarak tedavi edilir. Aynı ilaçlar ağız enfeksiyonlar için pastil veya gargara olarak mevcuttur. Ağır veya inatçı candica enfeksiyonları için doktor ağızdan alınacak mantar ilacı verebilir. Mantar ilaçlarının uzun süreli ağızdan kullanımının ciddi olabilecek yan etkileri olduğundan tedavinin doktor gözetiminde yapılması gerekir.
Tinea versicolor için sık sık duş almak yardımcı olabilir. Kükürtlü ilaçlarda kullanın. Bu ilaçlar sod-ium thiosulfit veya sodium hiposulfit gibi ilaçlardan ve bir aydan fazla süre kullanılmalıdır. Bunu alternatif 5 gün kullanılacak olan seleniyum sulfitdir.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
TDV isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla
Etiketler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deri Enfeksiyonları Safak Cilt Hastalıkları 0 03-05-2008 01:25 PM
Mantar Enfeksiyonları Safak Kadın Sağlığı 0 03-01-2008 09:17 PM
Meme Enfeksiyonları TDV Kadın Sağlığı 0 02-28-2008 01:04 PM
Parazit Enfeksiyonları TDV Bulaşıcı Hastalıklar 0 02-21-2008 11:01 PM
Akciğer Mantar Hastalıkları TDV Solunum Sistemi 0 02-15-2008 08:15 PM


Bütün Zaman Ayarları WEZ olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:42 PM .
Tedavinde bilgilendirme amaçlı yazılar bulunmaktadır. Sağlıksal bir probleminiz olduğu zaman lütfen doktorunuza danışın.
TEDAVİNDE BULUNAN KONULAR KAYNAK GÖSTERİLMEKSİZİN YAYIMLANAMAZ.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
[Gizlilik Bildirimi]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87